2016. február 20., szombat

Diszlexiás nyelvtanulókat segítő technikák: ingyenes angol nyelvű hangoskönyvek

Ahogy már írtam, a magyar hangoskönyvek is nagy segítségére lehetnek a diszlexiás olvasóknak. Nemcsak azért mert így könnyebben hozzáférhetnek számukra nehezen elolvasható szövegekhez, hanem mert fejlesztik az olvasást és a helyesírást is. Az angol hangoskönyvek pedig különösen hasznosak a diszlexiás nyelvtanulók számára, mivel nekik sokszor az a problémájuk, hogy bár megértik az olvasott szöveget, fogalmuk sincs arról, hogy ejtik ki a benne lévő szavakat. A hangoskönyvek, emellett a hallás utáni szövegértés fejlődését, és az új szavak és kifejezések rögzülését is segítik.
Ahhoz, hogy angol hangoskönyveket találjunk a youtube-on keressünk rá a következőre "audiobooks with subtitles in English" (hangoskönyvek angol felirattal). Az így kapott találatok  nagyon jól használhatok nyelvtanulásra, mert egyszerre hallhatjuk és láthatjuk a szöveget, és gyakran még kép is van hozzájuk. A tanulást mindenkinek megkönnyíti, ha egyszerre több érzékszervi csatornán (itt pl. látás és hallás) érkeznek hozzá az ingerek, egy angolul tanuló diszlexiásnak pedig különösen szüksége van erre. Példaként itt A dzsungel könyve:





Kisebb gyerekeknek és kevésbé haladó diszlexiás nyelvtanulóknak ajánlom a Monkey Puzzle-t (magyarul A majom mamája néven ismerhetjük). Itt egyszerre van kép, hang, vicces illusztráció és rímek. Ezek mind segítik a nyelvtanulást.


Ennél is egyszerűbb, szinte teljesen kezdőknek is ajánlható ez a Pepa malac hangoskönyv:

Haladóknak és nyelvvizsgára készülő diszlexiás tanulónak pedig érdemes  lehet meghallgatni A boldog herceget Oscar Wilde-tól (Stephen Fry olvassa fel, élmény a hangja) vagy,  hogy a hercegeknél maradjunk magát A  kis herceget.
 

 
Ezeknél a videóknál csak a szöveg hallatszik, ezért ha egyszerre szeretnénk látni és hallani a szöveget- akkor azt külön meg kell keresnünk hozzá. A boldog hercegé itt található, A kis hercegé pedig itt.
A segítő technikákkal kapcsolatban legközelebb a képernyőolvasókról írok, illetve arról, hogyan lehet tetszőleges formátumú szövegből hangoskönyvet csinálni számítógép segítségével. 
Ha  úgy érzed, másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése