2016. április 5., kedd

Nyelvvizsga-mentesség helyett: milyen kedvezményeket kaphat egy diszlexiás nyelvvizsgázó?
Arról sokan tudnak, hogy a felsőoktatásban tanuló diszlexiások egyrésze felmentést kaphat a nyelvvizsga egy résznek, vagy egészének letétele alól. Azt a lehetőséget viszont kevesebben ismerik, amikor egy diszlexiás nyelvvizsgázó a vizsga teljesítése során különböző kedvezményekben részesül. Így ugyanolyan nyelvvizsga bizonyítványt kap, mint bármilyen más vizsgázó (tehát a bizonyítványról nem állapítható meg, hogy a vizsgát diszlexiás nyelvvizsgázó tette le). 

Milyen kedvezmények kaphatók?

Jelenleg nincs egységes szabályozás, a vonatkozó jogszabály azt mondja ki, hogy esélyegyenlőséget kell biztosítani a speciális igényű vizsgázóknak.  Ezért mindig nézzünk utána a nyelvvizsgaközpont honlapján, vagy ha ott nem szerepel információ, érdeklődjünk emailben,  hogy milyen kedvezményeket és milyen feltételek mellett biztosítanak a diszlexiás vizsgázóknak. Érdemes arra figyelni, hogy némely nyelvvizsgaközpont "fogyatékkal élő vizsgázók", vagy az "egyedi elbírálás" kifejezések alatt részletezi a diszlexiásoknak adott kedvezményeket.

A leggyakoribb kedvezmények a következők:
- többletidő (általában 30%, vagy 30 perc többletidő)
- helyesírás méltányos elbírálása
- diszlexiásbarát vizuális megjelenítés (nagyobb betűméret, diszlexiások által könnyebben olvasható betűtípus, krémszínű vizsgalap) 
- szövegszerkesztő használata 
- gépi hang helyett felolvasás

Fontos, hogy ezeket a kedvezményeket általában, csak akkor biztosítják, ha a  szakvélemény ezeket kifejezetten kéri. Így ha a nyelvvizsga jelentkezés előtt megyünk szakértői vizsgálatra, érdemes ott jelezni, hogy nyelvvizsgára készülünk és kedvezményeket szeretnénk igénybe venni.
Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy a vizsgára jelentkezéskor kell csatolni a szakvéleményt és kérni az egyedi elbírálást (a kedvezményeket), később már általában nem lehet.

Az egyes nyelvvizsgaközpontok kedvezményei 
    
Itt egy lista azokról a nyelvvizsgaközpontokról, amelyek a honlapjukon is jelzik, hogy milyen kedvezményekre jogosultak náluk a diszlexiás nyelvizsgázók (a linkek közvetlenül a kedvezmények leírásahoz vezetnek):

- BGE Nyelvvizsgaközpont
- BME Nyelvvizsgaközpont
- Corvinus Nyelvvizsgaközpont
- Euro Nyelvvizsgaközpont 
- ECL Vizsgarendszer
- DExam
- LEXINFO
- Origo Nyelvvizsga (vizsgaszabályat 17. paragrafusa)
- Pannon Nyelvvizsga (a vizsgaszabályzat 3.pontja) 
Társalkodó Nyelvvizsga 
- TELC


Érdekesseg hogy a fent felsorolt kedvezményekre nagy hatással voltak az  Esélyegyenlőség a Nyelvoktatásban  kutatócsoport által kidolgozott ajánlások. Ezeket a diszlexiás nyelvtanulókra vonatkozó ajánlásokat Kormos Judittal és Kálmos Borbálával együtt dolgoztuk ki még 2008-ban. A későbbiekben a BME, Euro, Dexam, BGE es Corvinus   Nyelvvizsgaközpontokkal különböző projektek keretében személyes konzultációkra is sor került.
 

Úgy gondolom, hogy a ismertetett kedvezmények nemcsak a közvetlenül nyelvvizsga előtt álló diszlexiás tanulóknak hasznosak, hanem azok is erőt meríthetnek belőle akik jelenleg még távolabb vannak a nyelvvizsga letételétől. Jelenleg még mindig sokan megkérdőjelezik, hogy érdemes-e nyelvet tanulnia egy diszlexiásnak - a nyelvvizsgaközpontok által biztosított kedvezmények azt is jelzik, hogy vannak olyan diszlexiás nyelvtanulók, akik már eljutottak arra a szintre, hogy vizsgát tegyenek, így megfelelő módszerekkel ez a cél sem elérhetetlen.

Ha szeretnél többet megtudni a diszlexiás nyelvtanulókat segítő tanulási módszerekről, olvasd el ezt a bejegyzést. Ha a nyelvvizsga hallásutáni szövegértés részére szeretnél készülni, ezek a videók segíthetnek. A szótanulásról itt olvashatsz, itt pedig megismerkedhetsz néhány digitális segítő technikával.

Ha  úgy érzed, másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése