2016. november 1., kedd

Diszlexia és nyelvtanulás: felmentés vagy sem?


Válasszuk-e a nyelvtanulás értékelése alóli felmentést? Lehetőleg ne, de kapjon kedvezményeket a diszlexiás diák.

Az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet diszlexiás gyerekek szülei feltesznek nekem; arra vonatkozik, hogy kérjenek-e felmentést az idegennyelv értékelése alól
Ilyenkor azt szoktam válaszolni, hogy érdemes arra törekedni, hogy elkerüljük az értékelés alóli teljes felmentést, viszont a különböző kedvezményekhez (helyesírás értékelése alóli felmentés, számítógép használat,  többletidő a feladatok elvégzéséhez, esetleg szóbeli helyett írásbeli teljesítmény alapján való értékelés) igenis érdemes ragaszkodni.
Úgy gondolom a teljes felmentés nagyon sok lehetőséget elvehet egy gyerektől. A nyelvtanárok közül sokan úgy gondolják, hogy a felmentett diákok nyelvtanítása nem az ő feladatuk; és a gyerekek is gyakran úgy értelmezik, nekik nem kell tanulniuk, ha fel vannak mentve. Tehát kijelenthető, hogy a felmentett gyerekek bár részt vesznek a nyelvórákon,  sokszor valójában nem tanulnak idegennyelvet. 

A másik érvem a felmentés ellen, hogy az esetek többségében nem érzem indokoltnak. Tapasztalataim szerint a megfelelő kedvezményeket kapó diszlexiás gyerekek közül sokan jól boldogulnak a nyelvórákon, és esetükben egyértelműen hasznos, hogy  esélyt kapnak arra, hogy tényleg tanulhassanak nyelvet.

Több olyan eset volt, ahol az én javaslatom alapján a szülő kérte a szakértői bizottságtól az értékelés alóli teljes felmentés kedvezményekre való változtatását. Balázs (akinek természetesen nem ez az igazi neve) például negyedikes volt, amikor javaslatomra anyukája kérvényezte , hogy ne legyen felmentve gyermeke az értékelés alól - ez 6 éve történt. Balázs azóta előrehozott érettségire és nyelvvizsgára készül angol nyelvből, osztálya legjobb angolosai között van (igaz, hogy az osztály nyelvtanulás szempontjából nem mondható kifejezetten erősnek). Valószínűnek tartom, hogy ezeket az eredményeket nem éri el, ha marad a teljes felmentés. 
.
Ugyanakkor úgy gondolom, hogy bár a felmentés sokszor  nem indokolt, a kedvezményekre (pl.helyesírás értékelése alóli felmentés, szövegszerkesztő használat, többletidő) általában igenis szükség van, ezért ragaszkodjanak hozzájuk a szülők. Nyelvet tanulni diszlexiásként nehezebb mint nem diszlexiásként (erről lásd részletesen ezt az írásomat). Az angol helyesírás például különösen bonyolult, a helyesírás értékelése alóli felmentésre szinte mindenkinek szüksége van. Amennyiben nem kapja meg a kedvezményeket, sok diszlexiás hiába igyekszik, nem tud jobb lenni, kettesnél hármasnál. Így viszont ötös is lehet. Ezért úgy gondolom érdemes küzdeni értük.
Azt is szeretném hangsúlyozni a kedvezményekkel nem jogtalan előnyökre tesz szert egy diszlexiás tanuló. Azt szoktam javasolni a szülőknek, hogy tekintsenek úgy a kedvezményekre mint egy szemüvegre, amit viselnie kell annak, akinek szüksége van rá. Egy diszlexiás és egy nem diszlexiás diák angol helyesírását nem lehet ugyanavval a mércével mérni, szakmailag teljesen indokoltak a kedvezmények -amelyeket nemcsak az iskolákban, hanem például a nyelvvizsgaközpontokban is biztosítanak a diszlexiás nyelvizsgázóknak.
Ugyanakkor hiba lenne eltitkolni, hogy a kedvezmények választása gyakran sokkal küzdelmesebb mint a felmentés.Vannak olyan nyelvtanárok, akik nagyon segítőkészen állnak a diszlexiás nyelvtanulókhoz, de sajnos arra is van példa, amikor nagyon sokat kell " harcolni" azért, hogy egy gyerek megkapja a kedvezményeket. (A kedvezményekkel kapcsolatos jogi kérdésekről, itt olvashattok.)

Végezetül, szertném leszögezni, hogy elképzelhetők olyan helyzetek, amikor a gyerek képességeit és a tágabb összefüggéseket figyelembe véve  tényleg a felmentés a jobb megoldás, és ez a felelős döntés. Ebben az esetben csak arra tudom biztatni a szülőket, hogy ők nem értelmezzék nyelvtanulás alóli felmentésnek az értékelés alóli felmentést, és ha nem is az iskolai tananyag szerint, de máshogy például dalok, videók, számítógépesjátékok segítségével találkozzon a gyermekük a nyelvvel, és ne mondjanak le arról, hogy későbbiekben idegennyelvet tanuljon

Ha úgy érzed másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése