2019. szeptember 4., szerda

Milyen kedvezményeket kaphat egy diszlexiás nyelvvizsgázó?






A diszlexiás nyelvizsgázóknak adott leggyakoribb kedvezmények a következők:
- többletidő (általában 30%, vagy 30 perc többletidő)
- helyesírás méltányos elbírálása
- diszlexiásbarát vizuális megjelenítés (nagyobb betűméret, diszlexiások által könnyebben olvasható betűtípus, krémszínű vizsgalap) 
- szövegszerkesztő használata 


Fontos, hogy ezeket a kedvezményeket általában, csak akkor biztosítják, ha a  szakvélemény ezeket kifejezetten kéri. Így, ha a nyelvvizsga jelentkezés előtt megyünk szakértői vizsgálatra, érdemes ott jelezni, hogy nyelvvizsgára készülünk és kedvezményeket szeretnénk igénybe venni.
Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy a vizsgára jelentkezéskor kell csatolni a szakvéleményt és kérni az egyedi elbírálást (a kedvezményeket), később már általában nem lehet.

Az egyes nyelvvizsgaközpontok kedvezményei 
    
Itt egy lista azokról a nyelvvizsgaközpontokról, amelyek a honlapjukon is jelzik, hogy milyen kedvezményekre jogosultak náluk a diszlexiás nyelvizsgázók (a linkek közvetlenül a kedvezmények leírásahoz vezetnek):

- BGE Nyelvvizsgaközpont
- BME Nyelvvizsgaközpont
- Corvinus Nyelvvizsgaközpont
- ECL
- Euro Nyelvvizsgaközpont 
- DExam
- Origo Nyelvvizsga (a gyakori kérdések között található rövid utalás a kedvezményekre)
- Pannon Nyelvvizsga (a vizsgaszabályzat 6.pontja) 
Társalkodó Nyelvvizsga 
- TELC


Érdekesseg hogy a fent felsorolt kedvezményekre nagy hatással voltak az  Esélyegyenlőség a Nyelvoktatásban  kutatócsoport által kidolgozott ajánlások. Ezeket a diszlexiás nyelvtanulókra vonatkozó ajánlásokat Kormos Judittal és Kálmos Borbálával együtt dolgoztuk ki még 10 évvel ezelőtt. A későbbiekben a BME, Euro, Dexam, BGE es Corvinus   Nyelvvizsgaközpontokkal különböző projektek keretében személyes konzultációkra is sor került.

Úgy gondolom, hogy a ismertetett kedvezmények nemcsak a közvetlenül nyelvvizsga előtt álló diszlexiás tanulóknak hasznosak, hanem azok is erőt meríthetnek belőle akik jelenleg még távolabb vannak a nyelvvizsga letételétől. Jelenleg még mindig sokan megkérdőjelezik, hogy érdemes-e nyelvet tanulnia egy diszlexiásnak - a nyelvvizsgaközpontok által biztosított kedvezmények azt is jelzik, hogy vannak olyan diszlexiás nyelvtanulók, akik már eljutottak arra a szintre, hogy vizsgát tegyenek, így megfelelő módszerekkel ez a cél sem elérhetetlen.

Ha szeretnél többet megtudni a diszlexiás nyelvtanulókat segítő tanulási módszerekről, olvasd el ezt a bejegyzést. Ha a nyelvvizsga hallásutáni szövegértés részére szeretnél készülni, ezek a videók segíthetnek. A szótanulásról itt olvashatsz, itt pedig megismerkedhetsz néhány digitális segítő technikával.

Ha  úgy érzed, másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on.
Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Ágnes!
    Melyik angol tankönyvet ajánlanád gyerekek/felnőttek tanításához? Legyen diszlexiás a tanuló, avagy sem, milyen tankönyvekkel szeretsz dolgozni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kérdést.En jónak tartom a New English File-t, es nagyon sok multiszenzoros videot használok( pl. Super Simple English, Oxford Online English).

      Törlés
    2. Kedves Ágnes! Én köszönöm a választ! Utánanézek ezeknek a könyveknek. :)

      Törlés