2016. június 6., hétfő

Konkrét segítség a nyelvtanuláshoz diszlexiás gyerekek szüleinek és felnőtt diszlexiásoknak 1.


Úgy döntöttem, hogy minden héten ajánlok videókat és/vagy gondolattérképeket esetleg egyéb nyelvtanulást segítő ingyenes anyagokat diszlexiás gyerekeknek és felnőtt diszlexiásoknak. Nagyon remélem, hogy ezzel, hacsak kicsit is, de hozzájárulhatok ahhoz, hogy minél több olyan szülő legyen, aki tud segíteni a diszlexiás gyerekének a nyelvtanulásban, illetve minél több olyan diszlexiás felnőtt legyen, aki tudja milyen módszerekkel könnyű nyelvet tanulnia. 

Videó diszlexiás gyerekeknek:



How's the  weather? - nagyon egyszerű fülbemászó dal, angol felirattal.
Néhány alapvető időjárassal kapcsolatos szót lehet belőle meg tanulni. Ezenkívül a kérdésfeltevésben is sokat segít (How's the weather?; Is it sunny/cloudy/ windy/snowy?). Egy diszlexiás nyelvtanulónak sokszor gondot okoz a kérdésfeltevés, mivel akkor az angol mondatokban változik a szórend. (És mint tudjuk a sorrendiséggel igen gyakran az anyanyelvükön is gondjuk van.) Így nagyon sokat tudunk segíteni szülőként, ha mutatunk nekik olyan videókat, ahonnan esetleg észrevétlenül meg tudják tanulni a helyes szórendet.

Felnőtt és tizenéves diszlexiásoknak:

A Real English nevű YouTube-csatornán sok párperces mini-interjút lehet találni felirattal. A kérdező hétköznapi embereket (járókelőket) szólaltat meg - egyáltalán nem erőltetett, néha vicces interjúk ezek (és egy kicsit retrók, elég érdekes ruhákat és hajviseleteket lehet benne látni). Voltak olyan tanítványaim akik nagyon rákaptak és csomót megnéztek egymás után...
Ebben az interjúban azt kérdezik meg járókelőktől, mi álmaik munkája (What's your dream job?). Jól lehet  használni hallás utáni szövegértés fejlesztésére, és indirekt módon fejleszti a szókincset és a nyelvtant is.


De vannak egyszerűbb interjúk is kezdőknek, itt például  arra válaszolnak ki- hova való (az országneveket is jól lehet gyakorolni vele):



Jó angolozást!
Ha úgy érzed másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése