2016. március 19., szombat

Diszlexia és nyelvtanulás: oszlassuk el a tévhiteket!



Összegyűjtöttem néhány igen gyakori tévhitet a diszlexiás nyelvtanulókról. Diszlexiás nyelvtanulóként vagy diszlexiás nyelvtanuló szülőjeként, valószínű találkoztál már olyanokkal, akik nagyon magabiztosan hangoztatták az alábbi tévhitek valamelyikét vagy az összeset. Abban, hogy egy diszlexiás sikeres legyen a nyelvtanulásban sokat segít, ha tisztában van azzal, hogy az alábbi elképzelések ebben a formában tévesek.
1. Egy diszlexiás nem tud megtanulni egy idegennyelvet, soha nem tud lenyelvvizsgázni. Pont azért mentik fel őket, mert képtelenek erre.
Nem, ez nem igaz. Egy diszlexiás mindenképpen képes használható nyelvtudáshoz jutni, ezért érdemes nyelvet tanulnia. A többségük számára, megfelelő módszerekkel a nyelvvizsga is elérhető cél. Jó magam is sok diszlexiást készítettem fel sikeresen nyelvvizsgára, csináltam interjút kiemelten sikeres diszlexiás nyelvtanulóval, sőt több diszlexiás nyelvtanárt, tolmácsot is ismerek. Úgy gondolom, nem mondhatjuk azt, hogy egy diszlexiás nem lehet sikeres a nyelvtanulásban, és diszlexiás nyelvtanulóként vagy szülőként Neked sem szabad ezt elhinned.

2. Az angol nem a diszlexiásoknak való nyelv. Hiba, ha angolul tanulnak, nekik a német való.
Hát ezt nem túl biztató, mondjuk egy 20 éves diszlexiásnak hallani, aki már általános iskola harmadik osztálya óta tanul angolul. Esetleg felmerül benne a kérdés, hogy nyelvet kéne váltani 10 év (igaz, nem túl eredményes) angol tanulás után. Szintén elkeserítő ezt egy olyan szülőnek hallani, aki tudja, hogy a gyermeke általános iskolájában csak angolul lehet tanulni. Most váltson iskolát? Ne, csak ezért ne...
Még pedig azért ne, mert az a kijelentés, hogy az angol nem diszlexiásoknak való nyelv; így, ebben a formában nem igaz. Az angol úgynevezett "mély helyesírású" nyelv, ami az jelenti, hogy a szavak helyesírása nem tükrözi a kiejtést. Emiatt az angol helyesírás elsajátítása nagy kihívás a diszlexiásoknak, míg a szabályosabb helyesírású nyelvek, mint például a német vagy az olasz, sokkal kevesebb nehézséget jelentenek nekik ebből a szempontból. De a nyelvtanulás nem csak helyesírásból áll, meg kell tanulni kommunikálni, mások számára érthető, az adott nyelv alapvető szabályait követő mondatokat alkotni. Ebből a nézőpontból viszont a kevés ragozást alkalmazó angol nyelv kedvező választás lehet. Fontos kiemelni, hogy a mély helyesírásból adódó nehézségek egyrésze kiküszöbölhető megfelelő technikai segítséggel -helyesírás ellenőrző, beszédfelismerő (számítógépnek való diktálás), hangoskönyvek és képernyő olvasó használatával. Ráadásul, nem szabad megfeledkeznünk az angol nyelv munkaerő piaci helyzetéről,  nagyon sok álláshoz kifejezetten angol nyelvtudás kell.

3. A diszlexiások nyelvtanulási problémái megoldódnak,  ha úgy oktatjuk őket, hogy csak a szóbeliségre és a hallás utáni tanulásra koncentrálunk. Viszont olvasással, írással nem kell kínozni őket. Az úgyse megy nekik..
E tévhit hátterében két hibás elképzelés is van. Először is, abból indul ki, hogy minden diszlexiás jól tud hallás után tanulni. Ez nem igaz! Vannak olyan diszlexiások akiknek nagyon jól megy a hallás utáni szövegértés, de egy másik részüknek ez a nyelvtanulás egyik legnehezebb területe. A másik hibás elgondolás az, hogy egy diszlexiásnak az idegennyelv tanulás eseten csak a helyesírás és az olvasás jelenthet nehézséget. Ez az elképzelés figyelemen kívül hagyja, hogy a diszlexiások nagy részének rossz a rövidtávú memoriája, és gyakran gondot okoz nekik a fonológiai és auditív információ feldolgozása, valamint a mondatszerkezet érzékelése. Ezek a nehezéségek, a nyelvtanulás számos más  területén gondot okozhatnak (pl. szótanulás, nyelvtan, hallás utáni szövegértés), nemcsak az írásban és az olvasásban (lásd például itt). Ezért a nyelvtanulásból adódó gondok sem oldódhatnak meg egyszerűen attól, hogy elhagyjuk az írást és az olvasást. Olyan tanulási/tanítási módszerekkel kell próbálkozni, amelyek figyelembe veszik a fent említett  nehézségeket. Ezeket alkalmazva egyáltalán nem kell lemondani arról, hogy egy diszlexiás idegennyelven írjon vagy olvasson. Itt letölthető egy ajánlás a diszlexiás nyelvtanulók számára ajánlott, egyáltalán nem bonyolult, tanítási módszerekről.
Ha a nyelvvizsga hallásutáni szövegértés részére szeretnél készülni, ezek a videók segíthetnek. A szótanulásról itt olvashatsz, itt pedig megismerkedhetsz néhány digitális segítő technikával. 
Ha  úgy érzed, másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése