2018. május 31., csütörtök

Angol diszlexiásoknak: 7 tipp az örömteli szótanuláshoz




Néhány ötlet arra, hogy lehet eredményesen és élvezetesen szavakat tanulni diszlexiásként.

Mrt is nehéz a szótanulás? 

Sokan úgy gondolják, hogy egy diszlexiásnak csak az idegennyelven való írás-olvasás a nehéz, és nem is gondolnak arra, hogy a szótanulás is okozhat problémát. Pedig okozhat, mert a diszlexiás gyereknek és felnőtteknek gyengébb a rövidtávú és munkamemóriájuk, ez pedig megnehezíti a szavak tanulását.  

A diszlexiás nyelvtanulók gyakran érzik úgy, hogy  kifejezetten szenvedés számukra a szótanulás. Sokkal többet kell vele foglalkozniuk mint másoknak és gyakran így is rosszabb eredményeket érnek el mint a többiek: egyáltalán nem emlékeznek egyes szavakra; más szavakat meg összekevernek egymással, esetleg félreolvasott szavakat jegyeznek meg. Sokan pedig teljesen összezavarodnak attól, hogy angol nyelv esetén egy szó kiejtését és helyesírását is külön meg kell tanulniuk.
 
A kérdés az, hogy tehetünk-e valamit  azért, hogy a szótanulás kevésbé frusztráló élmény legyen, és egyszersmind hatékonyabb is.
A jó hír az, hogy több módszert is kipróbálhatunk.

1. Keressünk (lehetőleg zenés) videókat az adott szókincsről. 
Szerencsére egyre több kifejezetten szókincs tanítására készült videót találhatunk a YouTube-on. Ezek nagyban segítik a memorizálást, mert egyszerre aktivizálják a látást és a hallást. 
Azoknak a diszlexiásoknak, akik könnyen tanulnak hallás után, azért ajánlható ez a módszer, mert így sok hasznos angol szó "ragadhat rájuk". Azoknak, akiknek gondot okoz  hallás utáni szövegértés, azért lehet hasznos, mert fejleszti ezt a területet. Ezenkívül a  zenés videókból még a hallás után nehezen tanulók is gyakran sokat tudnak tanulni.
 
A videók kiválasztásával kapcsolatban érdemes arra figyelni, hogy hosszú távon sokkal hatékonyabbak leszünk, ha olyan videókat keresünk, amelyekben összefüggő szövegben hallhatóak a megtanulni kívánt szavak.
Például testrészek tanulására gyerekeknek ezt a mondókát javaslom:


De, hogy felnőtteknek való ilyen típusú videót is mutassak, ezt például jól lehet használni a napi rutin szókincsének gyakorlásához:


 (Akinek nincs gondja a hallás utáni tanulással, persze a zene nélküli videókból is rengeteget tanulhat.)

2. Használjuk a Quizletet!  
Ebben a bejegyzésben írok részletesen a Quizlet használatáról.  Hihetetlenül sokat tud segíteni egy diszlexiás nyelvtanulónak. Egyszerre több érzékcsatornát aktivizál, hallható az angol szavak kiejtése, és a helyesírás gyakorlására is lehet használni. Mindenkit csak bíztatni tudok, hogy próbálja ki minél hamarabb. Itt is azt tudom javasolni, hogyha nemcsak "az iskolai túlélés a célunk", akkor kifejezéseket és mondatokat is írjunk be a programba, ne csak különálló szavakat.

3. Használjunk memóriamankókat a nehezen tanulható szavakhoz!
Ez lényegében azt jelenti, hogy gondolkodjunk el azon, mi az, amiről eszünkbe juthat egy adott szó. Kereshetünk például kulcsszavakat, amelyek segítenek megjegyezni egy angol szót. Ilyenkor gyakran magyar szavak jutnak eszünkbe. Például a "desk- íróasztal" szót, segíthet megjegyezni a "deszka" magyar kulcsszó ( "deszkából készült íróasztal"), vagy az "uncle-nagybácsi" szót segíthet megjegyezni az Uncle Bens nevű rizs ( és utalhatunk is rá, hogy a rizsen egy férfi képe van, nem pedig egy nőé - így arra is segíthet emlékezni, hogy az "uncle" azt jelenti, hogy nagybácsi nem nagynéni). Gyermetegnek és egyáltalán nem tudományosnak tűnhet ez a módszer, de a legkomolyabb szakértők is ezt ajánlják diszlexiás nyelvtanulóknak. 
 
4. Rajzoljunk a szavakhoz.
 Nem kell szépnek lennie a rajzoknak, elég ha mi felismerjük őket. Maga a rajz elkészítéséhez szükséges mozgás és a rajzolás által létre hozott kép is segítheti az emlékezést.
Különösen hatékony lehet, hogy ha egy olyan kártyát készítünk, amire ráírjuk a szó írásos alakját, a memóriamankót és lerajzoljunk valamit, amiről eszünkbe jut a szó jelentése, és a memóriamankóhoz is készítünk egy rajzot. Pl. egy ilyen kártyát lehet készíteni a "desk" szóhoz:



5. Játsszunk memóriajátékot a szavakkal.
Nagyon sokat tud segíteni, ha nehezen megtanulható szavakkal memóriajátékot játszunk. Kártyákra írjunk fel a szavak angol és magyar megfelelőit. Az a  feladat, hogy jól ismert memóriajáték szabályai alapján meg kell találni az összetartozó párokat. Figyeljünk arra, hogy ha valaki felfordít egy kártyát, akkor mondania kell a másik nyelvű megfelelőjét.(Még hatékonyabb, ha  ehelyett egy angol mondatot mond a játékos a felfordított kártyán szereplő szóval).
Ez a  játék nagyon jól oldja a nehezen tanulható szavakkal kapcsolatos szorongást. 

6. Csináljunk gondolattérképet a megtanulandó szavakról.
A gondolattérkép módszerről itt lehet részletesen olvasni. Hamarosan én is írok egy hosszabb bejegyzést a gondolattérképek használatáról a nyelvtanulásban. Addig is, itt egy gondolattérkép, amit a "what's your" kezdetű kérdések gyakorlására készítettem:

 
7. Játszunk a szavakkal. 
Ha például a hét napjait tanuljuk, mondhatjuk hangosan/halkan/jókedvűen/rosszkedvűen a hét napjait. Mondhatunk igaz és hamis mondatokat azzal kapcsolatban, hogy mit szoktunk csinálni egy adott napon. Mondhatunk vicces, megdöbbentő, ijesztő stb. mondatokat is adott szavakkal. Történeteket is kitalálhatunk velük. (Egyértelmű, de  azért  leírom, ha a szódolgozatok átvészelésénél több a célunk a szótanulás terén, akkor a szavakat használni kell).

Ha úgy érzed másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése