2018. május 5., szombat

Három ingyenes, számítógépes segítő technika diszlexiás diákoknak



1. www.quizlet.com - Kártyák készítése tanuláshoz

Ezen az oldalon szókártyákat lehet készíteni. A kártyákat jól lehet nyelvtanulásra használni de bármilyen szöveges tantárgy fogalomlistáját tanulhatjuk vele (kémia, történelem, környezetismeret), sőt évszámok vagy helyesírás tanulására is használható.

Miért különösen hasznos egy diszlexiás tanulónak?
A kártyák segítségével játékosan, több érzékszervet  stimulálva gyakorolhatjuk az idegenyelvű szavakat/ kifejezéseket, vagy a különböző fogalmak meghatározásait. A több érzékszervet stimuláló multiszenzoros gyakorlás az egyik alapelve a diszlexiások tanításának.

Hogyan kell használni?  
Regisztrálni kell hozza a Quizlet oldalán (az oldal angolnyelvű, sajnos magyarnyelvű verziója nincs, de ettől függetlenül magyarnyelvű tantárgyak tanulására is jól lehet használni).

 A +Create a study set gomb megnyomásával lehet szókártya szetteket készíteni. A szavak mellé az "Add image" gomb megnyomásával képeket is lehet választani (ez diszlexiás tanulók esetén kifejezetten ajánlott a multiszenzoros gyakorlás miatt)
Példaképpen létrehoztam egy néhány igéből álló szólistát (a szólista megtekintéséhez és a különböző gyakorlási lehetőségek kipróbálásához nem szükséges regisztrálni, elég a linkre kattintani).

Különböző gyakorlási lehetőségek:  
Flashcard: megnézhetjük a kártyákat és amennyiben angol szavakat is írtunk, meg is hallgathatjuk a kiejtésüket ( ez hihetetlenül nagy segítség)!
Learn: a program kikérdezi tőlünk a szavakat.
Spell: a program lediktálja a szavakat.
Scatter: párosító játék, el kell tüntetni a képernyőről  a szavakat, azáltal, hogy egymásra huzzuk az azonos jelentésűeket.
Gravity: ebben a játékban gyorsan kell gépelni, emiatt a diszlexiásoknak általában nem ajánlanám.
Keresés a quizleten:
A Search  quizlet opció segítségével kereshetünk is a mások által készített kártyák között. Rengeteg mindent lehet találni, már magyarul is (pl. szókártyákat ly-al és j-vel írt szavakkal, vagy kártyákat II.világháborús évszámokkal.) A mások által készített kártyákat használatjuk is gyakorlásra, de mindig ellenőrizzük nem-e hibázott-e az, aki kártyákat készítette (pl. helyesírási hiba, rosszul leirt évszám stb:)
Androidra itt lehet letölteni.

 
2. Robobraille: dokumentumok meghallgatása


A www.robobraille.org diszlexiásoknak leginkább abban tud segíteni, hogy az általuk feltöltött különböző formátumú fájlokat (pl .doc, .pdf, .jpeg stb.) mp3 formátummá alakítja (egy gépi hang olvassa fel őket) és elküldi a megadott email címre. Igy például meghallgathatók a különböző kidolgozott érettségi tételek, vagy a tankönyvek lefényképezett- bescannelt oldalai. Nagy előny, hogy az oldal magyar verzióban is elérhető.  A gépi hangot természetesen szokni kell, de jól használható.
A programnak vannak korlátai, például a táblázatok felolvasásával általában nem boldogul.   

3. Hangoskönyvek: 
A hangos könyvek használatát nemcsak azért javasolják mert így a diszlexiás diákok hozzáférhetnek általuk nehezen elolvasható könyvekhez, hanem mert  az olvasást és a helyesírást is fejlesztik.
Itt részletesen írtam a magyar, itt pedig az angol nyelvű hangoskönyvekről.

+1 Beszédfelismerés
Külön bejegyzésben írok a beszédfelismerésről, ez lényegében azt jelenti, hogy diktálhatunk a számítógépünknek. Sokat segíthet például jegyzetelésben, fogalmazások írásában.
 
Bárki elakadna, a fent említett technikákkal jelezze nyugodtan. 
Ha úgy érzed másnak is hasznos lehet ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on.Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése