2016. május 18., szerda

Gyakorlati példák a diszlexiásbarát vizuális formátum megvalósulására: diszlexiásbarát Biblia és nyelvvizsga feladatlapok

Az előző bejegyzésem témája a diszlexiásbarát vizuális formátum volt, most két gyakorlati példát mutatok be arra, amikor a hagyományos helyett a diszlexiásbarát formátumot használják.


Diszlexiásbarát Biblia

2015 októberében a Nemzetközi Diszlexia Héten adták ki Nagy-Britanniában az első olyan Bibliát, amelynél figyeltek arra, hogy diszlexiásbarát vizuális formátumban készítsék. (Pontosabban nem az egész Bibliáról van szó, hanem Márk evangéliumáról és a Zsoltárokról.) 
Miben különbözik ez a hagymányos Bibliától?
  • Nem kéthasábos, hanem egy egyhasábos az elrendezése.
  • A Bibliát általában vékony papírra nyomtatják, és az egyik oldalon lévő betűk gyakran átütnek a másik oldalra - ezt a Bibliát viszont vastag lapra nyomtatták.
  • Az átlagosnál nagyobb betűméret jellemzi.
  • San Serif betűtípust használnak, mert az ilyet könnyebb olvasni diszlexiásként (erről részletesen itt írtam).
  • Nem fehér, hanem krémszínű lapra van nyomtatva.
Itt olvashatunk részletesen angolul a diszlexiásbarát vizuális formátumú Bibliáról, és egy képet is meg lehet nézni róla. Itt pedig egy 13 éves diszlexiás fiú számol be arról, hogy mennyivel könnyebb a diszlexiásbarát megjelenésű Bibliát olvasnia. (Ilyen formátumú Biblia magyarul nincs, viszont létezik ingyenes hangoskönyv változat, és az online verziók is könnyebben olvashatók mint a hagyományos papír Biblia).


Diszlexiásbarát vizuális formátumú nyelvvizsga feladatlapok

A diszlexiásbarát vizuális formátum megvalósulásának egy másik példája az a gyakorlat, hogy a legtöbb magyaroszági nyelvvizsgaközpont a diszlexiás vizsgázók számára diszlexiásbarát vizuális formátumú vizsgaanyagokat készít. Nem fehér lapon, nagy betűmérettel, sans serif betűtipussal, sorkizárás nélkül készítik el a feladatlapokat. Ezáltal megkönnyítik a diszlexiás vizsgázók számára az írott vizsgaanyagban való tájékozódást.


Ezzel a két példával egyrészt azt szerettem volna megmutatni, hogy minden írott anyag, még az olyan nagy tiszteletben álló könyvek is mint Biblia,  "átrakhatók" diszlexiásbarát vizuális formátumba. Másrészt azt, hogy mennyire fontos ebben a kérdésben az informálás: 2006 és 2009 között Kormos Judittal és Kálmos Borbálával ajánlást készítettünk a nyelvvizsgaközpontok számára arról, hogyan tudnának esélyegyenlőséget biztosítani a diszlexiás vizsgázóknak, az ajánlások között szerepeltek vizuális formátummal kapcsolatos tanácsok is. Az ajánlásokat elküldtük a Nyelvvizsga Akkreditációs Központnak és az egyes vizsgaközpontoknak is. Szükség esetén személyesen is konzultáltunk a nyelvvizsgaközpontokkal. Akkor nagyon lassan kezdődött el a változás, kezdetben csak két nyelvvizsgaközpont vette figyelembe az ajánlásainkat, mostanra szinte az összes.
Ha úgy érzed másnak is hasznos ez a bejegyzés, oszd meg a Facebook-on. Ha szeretnél értesülni a legújabb bejegyzésekről, akkor like-old a "Sikeres diszlexiás" Facebook oldalát.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése