2016. május 23., hétfő

Számítógépes játék segíti a diszlexia szűrését és terápiáját (nem Magyarországon)

Egy Luz Rello nevű diszlexiás számítógépes nyelvész a  pittsburghi Carnegie Mellon egyetemen kifejlesztett egy számítógépes játékot, amely 15 percnyi játék után 86%-os biztonsággal jelzi, hogy egy gyerek diszlexiás-e vagy sem. A Dytective nevű játék szórakoztató, ahogy az alábbi angolnyelvű videón is látszik, a gyerekek élvezettel játsszák:



A Dytective egyik nagy előnyeként azt emelik ki, hogy még az iskolai kudarc megtapasztalása előtt képes jelezni a diszlexiát. A játéknak van egy másik módozata is, ami az olvasást és az írást fejleszti, ezen a területen is nagyon jó eredményeket értek el.
Spanyol nyelvterületen nagyon nagy figyelmet kap  ez a kezdeményezés, már a CNN spanyol nyelvű adásába is beszámoltak róla. Jelenleg a Dytective spanyol nyelven érhető el, az angol, német és arab verzión még dolgoznak. Ha annyira forradalmasítja a diszlexiaszűrést, akkor gondolom előbb-utóbb eljut hozzánk is. Ez az angolnyelvű tanulmány a kutatás első szakaszát foglalja össze (azóta lényegesen nagyobb mintán 10 ezer spanyol nyelvű gyerekkel próbálták ki). Azt azért mindenképpen hangsúlyoznám, hogy ez az eszköz, nem helyettesíti a diagnózist végző szakemberek munkáját, hanem segíti azt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése